2017. április 6., csütörtök

Carrie Fisher: A ​hercegnő naplója



Könyvértékelés









Sziasztok! :)
Ez a könyv, melyet értékelni fogok, főként a StarWars miatt közel áll a szívemhez. Január elején, mikor megláttam az első hirdetést róla, annyira megörültem neki, hogy egy sor ugrálás és sikítozás után már rohantam is fel a Libri holnapjára, és gondolkodás nélkül rányomtam a megrendelésre. Még több mint egy hónap volt a megjelenésig, de az sem zavart, minél előbb szerettem volna magaménak tudni a regényt. Március elején érkezett meg a várva várt csomag, és egy hét múlva már álltam is neki olvasni. Két hétig tartott, de valójában csak két péntek délutánt vett igénybe, hétköznap sajnos nem volt időm olvasni, de természetesen amint tudtam pótoltam. Fogadjátok szeretettel. :)

A ​hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.


A BORÍTÓ
Egyszerre tetszik és nem is. Kicsit összevisszának tűnik, mint ha rendezett rendetlenséggel szerkesztették volna össze. Az aláírás nagyobb és előrébb van mint az alcím, valamint a NAPLÓJA A betűje is eléggé halvány, ráadásul a szemöldökébe is belelóg. Másrészt viszont a maga szétszórtságával pont olyan, mint Carrie és a betűk típusa és formája is el lett találva. Kicsit az arcából kellett volna még többet mutatni szerintem. :)

A TÖRTÉNETE

Úgy gondoltam, ha már egyszer fejezetekre van bontva, én is követem ezt a mintát és részenként írok róla. Így talán még egyszerűbb is, mint az egészről egyben.

1976-ban
Az egész fejezet egy felsorolás, ahol azok az eseményeket vannak a középpontban, amik 1976-ban történtek. Minden fontosabb dolgot megemlít, majd a végére hagyja a számára legjelentősebbet és legmeghatározóbbat. (Mindenki rájöhetett már, mit.) Egy rövid bekezdésben elmondja, hogy 2013-ban ismét meghívták az új filmbe, valamint itt teszi fel először azt a kérdést, amely keretbe foglalja az egész művet és végigvonul rajta: Ki lenne ő, ha nem lett volna Leia?

Leia előtt
Itt felületesen szót ejt mindenről, ami a forgatás előtt történt vele. Említi a gyermekkorát, a szüleiről és a neveléséről beszél (mellyel személy szerint nem értek egyet). Az első filmje a Sampon volt, ahol bár nem kapott túl sok szerepet, még is jelentős volt számára, főleg tapasztalat szempontjából. Akkoriban már el is kezdett kialakulni a véleménye a színészekről és magáról az egész színészetről. -hisz minél többet lát valamiből az ember, annál kevésbé fogja szeretni
 A színi iskoláról és a költözéséről, és az ezzel kapcsolatos élményeiről ír még itt.

Fejjel lefelé, eszméletlenül, haragsárga szemmel
Enné a fejezetnél nem igazán tudtam megfejteni, mire utalhat a címe. Először arra gondoltam, valami nagyon feldühíti majd, de az elolvasása után sem lettem okosabb. Ez a rész a szereplőválogatásra és annak következményére épül. A kusza kettő az egyben meghallgatás egyben vicces és szomorú is, szegény nagyon nem tudta, mit kell tennie. Végtére is jól sült el a dolog, hisz megkapta a szerepet, ami miatt természetesen félbeszakította tanulmányait.

Dupla konty hadművelet
Mint a címe alapján is megfejthető, ez a fejezet a hajáról, annak kiválasztásáról, sminkjéről, ruhájáról és fodrászáról szól főként. A kiválasztott frizurát ő csak 'hajfülhallgató'-nak hívta, ami bár humoros, mégis találó megnevezés. Nagyon sok időt kellett vele foglalkozni, már hajnalban ment a helyszínre, és csak délelőtt lett kész a haj. Rengeteg kitartás kelletett ahhoz, hogy csak ezt a részét is végigcsinálja az egésznek, a fodrászának Pat McDermottnak pedig külön gratuláció jár.


Carrison
Bármilyen meglepő, egyáltalán nem tervezte, hogy ez lesz. Az olyan viszonyokról, ahol az egyik félnek családja van, meg volt a maga véleménye, soha nem is akart ilyen kapcsolatba keveredni (családi háttere miatt is), de ugyebár a sors kiszámíthatatlan. Érdekes, hogy mennyien tartották könnyűvérű nőnek, pedig párkapcsolatai száma nem lépte túl az 1-et, és másféle ügye sem volt szinte azelőtt férfival. Valószínű pusztán az alapján alakult ki róla ez a kép, hogy csinos volt és híres. Szintén meglepő az alkoholhoz való viszonya. Egyszerűen utálta. George Lucas születésnapi buliján sem ivott, legalább is kezdetben, de végül eléggé spicces állapotba került. El akarták őt vinni, de Harryson nem hagyta, megmentette őt, mint egy hős lovag. Ennél a pontnál kezdődött Carrison hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandja.

Jegyzetek a férfi körül, avagy a blabla mártír
Ide a régi naplójából emelt ki részeket, tudniillik rengeteget írt, versei is voltak, melyek meglepően jók. Ezek nyelvezete és írásmódja talán még könnyedebb és egyszerűbben megérthetőbb is, mint magáé a könyvé. (Persze ez csak egy személyes vélemény.) Akkoriban nem gondolta, mekkora jelentőséggel bírnak majd ezek a jegyzetek évekkel később, amiket a forgatás alatt készített. Azokban az időkben szimplán azért írt, hogy ne golyózzon be.

40 évvel később
Itt főleg visszatekint a múltba. Idős, érett fejjel mereng a múlt felé, főleg Carrison felé. Vajon mennyivel másabb lehetett volna minden? Helyes volt ez így?  Ezen kérdések boncolgatásán túl még azt is szóba hozza, mért nem beszélt soha senkinek a viszonyról.


Összeköt és megvilágosít minket
Senki nem számított rá, hogy a film be fog futni, arra meg pláne nem, hogy ennyire sikeres lesz. Az elkövetkezendő évek összekovácsolták őket hármukat, semelyikük nem tudta még, hogy kell kezelni a hasonló helyzeteket, de együtt sikeresen átvészelték.Sokat szórakoztak, buliztak, élték a sztárok életét, kezdetben még a dedikálásokat is viccesnek tartották.

Leia hercegnő öltánca
Carrie idővel rájött, nem is olyan mulatságosak azok a dedikálások, főleg ha az ember bele van kényszerítve. Rengeteg történetet hallgatott végig, rengeteg embernek dedikált. Sokszor eléggé erőszakosak voltak, vagy túlbutózgók, szün
ete pedig alig volt. Csinálta, mert azt mondták neki. Elmondja a véleményét erről az egészről, bár már az is sokat elárul, hogy öltáncnak nevezte a dedikálást.
egyszervoltod végére ért
elrabolták a herceged
Csingiling új porra szokott
felrobbant az Üveghegy 
egyszervoltod végére ért
Tammy csúnyán beszél
Dumbo most PhD-zett
Leia 2x30 éve él

Szenzációval határos
Hatással van minderre magasabb életkora? Bizonyos dolgokban igen. Zavarja? Talán. Biztos sokan szóvá teszik, főleg a fiatalság, akik a fiatal Leia hercegnőt keresik benne.
És a könyv lezárásával ismét visszakanyarodik élete még mindig legnagyobb kérdésére: Mi lett volna, ha nem lett volna Leia?


TETSZETT
Rengeteg dolog volt ebben a műben ami nagyon tetszett, főleg az érdekességek. Például az, hogy John Travolta-val volt az egyik kedvenc filmem szereplőválogatásán (bár nem válogatták be). A StarWars-al párhuzamosan ugyebár részt vett még egy meghallgatáson, ez a film pedig a Carrie című film volt, ahol Carrie játszotta volna Carrie szerepét. :) Csubit alakító színész betegsége sem semmi, és hogy így is szerepelt. Markról bár nem esett túl sok szó, mégis jó volt egy kicsit látni belőle is.
Ezek mellet a fejezetek előtti képek is nagyon sokat dobtak az egészen, az írónő és a stílusa pedig egyszerűen lehengerlő. :)

NEM TETSZETT
Mivel ez egy életrajzi regény, így ami nem nyerte el a tetszésemet, azok csak az életében történt számomra negatívnak tűnő dolgok voltak(persze ebből sem volt sok). Ilyen volt a nevelése, a szülei, valamint az, hogy fogyókúrára fogták pusztán pár kiló végett. Ezen kívül csak annyi, hogy nem kellett volna ilyen sokat foglalkoznia azzal, mi lett volna ha.. . Ki kellett volna használnia minden pillanatot és boldogan visszaemlékezni rá, nem pedig 60 évesen is azzal foglalkozni, mi lett volna ha..

AJÁNLANÁM?
Naná! És nem csak azért, mert gyermekkorom óta imádom őt és a filmjét. Tényleg magával ragadó az írásmódja és stílusa, közvetlensége. Betekintést  nyerhetünk ennek az életmódnak legszebb és legrosszabb részeibe, valamit megtudhatunk végre pár dolgot Carrisonról. Szóval egy nem mindennapi ember nem mindennapi életét ismerhetjük meg. Remélem meghoztam hozzá a kedveteket. Nem fogtok benne csalódni, ígérem! ;) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...